Ogromna różnorodność herbat dostępnych obecnie na rynku sprawia, że chcemy próbować coraz to nowych gatunków i mieszanek. Rzadko się zdarza, że ze sklepu z herbatami wychodzimy tylko z jedną torebką ulubionego suszu. Jak sprawić, by przechowywana w domu herbata nie straciła swojego smaku i aromatu?
Bez obaw, każdy z nas może delektować się dobrodziejstwem herbaty nawet przez kilka miesięcy, o ile oczywiście pozna podstawowe właściwości herbacianych liści. Przede wszystkim miejmy na uwadze, że herbata chłonie wilgoć z powietrza (zwłaszcza czarna). Wysoka wilgotność może spowodować, że susz straci na jakości, ulotni się jej zapach, a i smak nie będzie już tak wyrazisty.
Herbata nie lubi kawy – ale też przypraw i wszelkich innych produktów o intensywnym zapachu. Powód jest bardzo prosty. Herbaciane liście wchłaniają zapachy z otoczenia, zatem jeśli nie chcemy pić herbaty o smaku bazylii albo oregano pamiętajmy, by trzymać je z dala od siebie, najlepiej w osobnych szafkach.
Ostatnia z zasad – trzymajmy herbatę w zacienionym miejscu, promienie słoneczne nie są jej sojusznikami.
Ważne jest nie tylko jak, ale też w czym przechowywać herbatę. Do najczęściej polecanych opakowań należą szklane słoiki (najlepiej z uszczelką) oraz metalowe puszki. Pierwsze mają ten niewątpliwy atut, że są bezwonne, szkło dobrze wpływa na zachowanie naturalnego zapachu herbaty. Drugie – również nie powinny mieć negatywnego wpływu na jakość herbaty, o ile oczywiście nie wystawimy puszki na działanie promieni słonecznych (mogłaby się szybko nagrzać). Ważne, by materiał z którego wykonano opakowanie nie wchodził w reakcje chemiczne ze związkami zawartymi w liściach.
Nie poleca się długiego przechowywania herbaty w papierowych torebkach, ponieważ nie chronią one dostatecznie przed zgubnym wpływem wilgoci i obcych zapachów.